Rumah Pokok Blackpool Spektakuler di Pulau Waiheke

Spectacular Blackpool Tree House Waiheke Island

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-01-1 Kindesign



idea menghias untuk bahagian tengah meja

Blackpool House adalah rumah unik yang terletak di Pulau Waiheke, Auckland, New Zealand, berdiri sebagai monolit hitam di lanskap asli yang padat. Direka oleh Arkitek Glamuzina Paterson , ringkasnya ialah merancang sebuah rumah yang berada di rumah di kanopi pokok. Penyelesaian seni bina mencipta menara yang bertindak balas secara vertikal terhadap topografi dan membenarkan sambungan koreografi ke lanskap. Kemasukan ke lokasi curam adalah dari atas dan anda turun melalui pohon-pohon asli yang lebat, di sepanjang jalan berliku di mana anda disajikan dengan teras masuk yang dipotong menjadi bentuk yang keras. Tembok selatan disusun sebagai tembok pertahanan yang melekatkan bangunan ke dalam situs, dan mengatur peletakan ruang di dalamnya. Entri memampatkan anda semasa ketibaan, diikuti dengan rasa pengembangan yang ditawarkan oleh ruang ketinggian dua bahagian dalam.



Menara ini adalah rumah satu bilik untuk pasangan, dan siap dengan anggaran yang sangat sederhana. Rumah ini terdiri daripada empat tingkat perpecahan dalaman dan dua geladak yang membolehkan pelbagai sambungan ke lanskap, dengan dapur dan ruang makan di satu tingkat dan tinggal 900 mm di bawahnya. Tingkat dua mempunyai bilik tidur dan bilik mandi dengan perpustakaan mezzanine di tangga pendaratan. Jejak lantai dasar adalah 505 kaki persegi (47 meter persegi) dengan 365 kaki persegi (34 meter persegi) di seberang tingkat dua dan mezanin. Bentuk bumbung yang dipahat, plat lantai yang berpindah dan dek mengikuti kontur tanah. Wajah utara-barat yang beralun bertindak balas terhadap penutup kanopi pokok, merundingkan hubungan antara keadaan dalaman dan luaran. Ruang makan menghadap ke geladak di sebelah timur dan kembali ke ruang tamu dengan ketinggian dua kali ganda.

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-02-1 Kindesign



Untuk mencapai bentuk yang unik dan berterusan di lanskap, pelapisan logam hitam untuk kulit luaran dan alat ganti aluminium untuk bukaan dipilih. Lantai totara yang dikitar semula digunakan untuk lantai dengan pinus dengan kemasan clearcote untuk siling makan dan dinding kosong. Siling kosong mempunyai lapisan Meranti berwarna gelap dan kasau hitam.

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-03-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-04-1 Kindesign



Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-05-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-06-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-07-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-08-1 Kindesign

Bahagian dalaman dilihat sebagai pemotongan volume dalaman yang menghasilkan serangkaian keadaan permukaan yang mengartikulasikan program di dalam rumah. Jilid ini menonjolkan keaslian laman web, dan memungkinkan perbezaan spasial dari yang intim hingga yang luas. Perpustakaan naik melalui ruang ke mezanin intim menjadi paparan menegak struktur terprogram yang berakhir di kasau siling. Wajah utara yang tidak teratur dan beralun bertindak balas terhadap penutup kanopi pokok.

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-09-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-10-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-11-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-12-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-13-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-14-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-15-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-16-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-17-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-18-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-19-1 Kindesign

Rumah Blackpool-Glamuzina Paterson-20-1 Kindesign

Gambar: Sam Hartnett